Array

Mia Pohánková zvíťazila 15. mája 2022 na medzinárodnom turnaji Tennis Europe do 14 rokov v Piešťanoch vo dvojhre i štvorhre. Aj preto sme sa aktuálne porozprávali s jej trénerom Róbertom Gašpartzom nielen o tomto úspechu, ale aj o aktuálnej sezóne a o jeho ďalších zverencoch v klube TC EMPIRE Trnava.


Odkedy spolupracujete s Miou?
„V Trnave sme spolu asi rok a pol. Na tento rok sme si stanovili ciele a snažili sme sa o to, aby táto sezóna bola tá, ktorá ukáže, aký je v nej potenciál. Zapracovali sme na jej zbraniach. Dosť jej pomohla kondičná príprava. Čakali sme na to, kedy príde výsledok. Vidím jej potenciál, snahu, chcenie, zápal pre hru. Pomaly dospieva. Vnímanie na kurte už začína mať profesionálne. Dá sa na tom, samozrejme, ešte pracovať, ale na jej vek 13 rokov je to dobré. Možno aj to zahralo rolu v tom, že jej vyšiel turnaj v Piešťanoch. Je to pekný výsledok, ale sezóna a kariéra ide ďalej. Budeme to musieť potvrdiť."


Kde vidíte jej silné stránky, pri čom získava navrch pri zápasoch so súperkami?
„Zakladáme si určite na podaní, pri prvom aj druhom cez kick. Ešte to chceme viac vyšperkovať na forhende - má ho dobrý, dominantný, rýchly a agresívny. Ale, samozrejme, potrebuje trochu vyspieť, aby ho vedela vždy správne použiť. Zbiera skúsenosti, aby sme vedeli na tom stavať v budúcnosti. Má aj solídny bekhend, ale zbraň je vo forhende."


Ako zvláda stresové situácie na zápasoch, turnajoch?
„Zlepšuje sa. Musí však popracovať na zápasoch s rovesníčkami, cíti sa viac zviazaná a pod stresom. Ale keď sa uvoľní, hrá so staršími, favoritkami, vtedy zahrá veľmi dobrý tenis. Chce sa ukázať. Minulú sezónu sa z toho stresu dostávala ťažšie, túto sezónu je to už lepšie."


Aké máte turnajové plány teraz?
„Už sme vo výbere ME jednotlivcov, možno družstiev do 14 rokov. Smerujeme to tam, uvidíme, ako to bude prebiehať, ako sa poposúvajú v rebríčkoch aj ostatní hráči a ako rozhodne Slovenský tenisový zväz. Ku koncu sezóny by sme chceli určite hrať na juniorských turnajoch ITF, aby sme boli pripravení na budúci rok a mali nejaké body do hlavných súťaží."


S čím by ste boli spokojní na konci sezóny?
„Poviem to tak, že nie sme ani v polovici sezóny a už sme dosiahli ciele, ktoré sme chceli. Chceli sme napríklad, aby zvíťazila na nejakom medzinárodnom turnaji, čo sa podarilo. Teraz je na 17. priečke v Európe v rebríčku dievčat Tennis Europe do 14 rokov. Skúsime zabojovať o turnaj Masters na konci roka 2022. No o tejto téme sa ešte bavíme, či to má zmysel alebo nie."


Vašou zverenkyňou je aj Kiara Žabková.
„Spolupracujem s ňou od novembra minulého roka. Dali sme si za cieľ výkonnostne rásť. Pracujeme na zmenách - na zmenách vo vnímaní zápasov, meníme forhend pri viac otvorenom postavení. Je to v tej fáze, že pracujeme a snažíme sa to aplikovať v zápasoch na turnajoch. Toto nám zaberá čas a ku koncu sezóny dúfame, že trafíme aj nejaký výsledok. Posúva sa, teraz prešla prvým kolom dvojhry na turnaji v Maďarsku. Aj predtým prešla kvalifikáciou do hlavnej súťaže na dvoch turnajoch. Každý takýto zápas jej veľa dá a pomôže sa zlepšovať. Potešila ju aj nominácia do tímu extraligy za TC EMPIRE. Dúfam, že sa jej to páčilo, aj keď si ešte nezahrala. Verím, že o rok už aj nastúpi."


Spolupracujete aj so Samuelom Kyjacim.
„S ním som približne tri roky. Mám pocit, že žiaľ najmä pre predošlú situáciu s covid-19, mu to skomplikovalo situáciu. Bol tam rok, keď potreboval nahrať body. Žiaľ pre pandémiu boli rôzne obmedzenia, nehrali sa turnaje alebo ich bolo málo a boli ďaleko, čo mu chýbalo a chýba možno aj doteraz. Mal aj smolu, keď hral v tomto roku semifinále na turnaji ITF v Nemecku, no dostal covid a musel skrečovať. Potom sa z choroby dostával dlhšie, netrénoval viac ako mesiac. Museli sme ho odhlásiť z turnajov, na ktorých mal hrať. Ťahá sa postupne hore, ale bude musieť teraz zabrať v druhej polovici sezóny a začať hrať na mužských turnajoch."


Ako ste vy prežívali náročné pandemické obdobie?
„Bolo náročné pre každého - pre hráčov, trénerov, kluby. Snažili sme sa aj v ťažkom období organizovať kempy, aby deti aj ťažkom období mohli hrať a aby mali plynulú prípravu. Boli sme v Turecku, v Tatrách, v Česku. Bolo to náročné, keďže všade boli náročné podmienky vstupu do krajiny."


Ublížilo to obdobie deťom, mladým tenistom?
„Záleží na tom, o akej vekovej kategórii sa bavíme. Čo sa týka výkonov, to sa dá dohnať. Veď tým trpelo množstvo ľudí, vrátane športovcov zo zahraničia. Uškodilo to napríklad kategóriám juniorov. Pri turnajoch prichádzala aj frustrácia, že sa nehrajú súťaže a nedajú sa plniť výkonnostné plány. Nedá sa tak porovnávať, a potom sa to nabaľuje. Musíme sa s tým však teraz vyrovnať a ísť ďalej a všetci bojovať."

20220515 Pohankova Mia Piestany singles coach Gasparetz

 

Oznamy

Zberači a zberačky pozor !

V areáli TC EMPIRE Trnava sa uskutoční EMPIRE Tennis Academy Open 2024. Ide o medzinárodný ženský turnaj s dotáciou 60 000 USD. Deti, ktoré majú záujem zbierať loptičky sa môžu prihlásiť u p. Bolemana 0911 170 738. Pre deti zabezpečíme oblečenie, jedlo a pitný režim.Turnaj prebieha od utorka 7.5. do nedele 12.5.2024. Zbierania sa môžete zúčastniť iba niektoré dni alebo víkend. Pomôže čokoľvek. Tešíme sa na spoluprácu. 

Termínová listina 2024

Hľadáme nové tenisové talenty

Nepretržite prebieha nábor detí do tenisovej prípravky TC EMPIRE Trnava. Hľadáme nové tenisové talenty, ktoré sa budú pripravovať pod dohľadom kvalifikovaných trénerov. Ďalšie informácie u p. Bolemana 0911 170 738, Táto e-mailová adresa je chránená proti spamovým robotom. Na jej zobrazenie musíte mať zapnutý JavaScript. .

 
 

Copyright &copy 2011 TC Empire, a.s.