Array

Tenisový tréner Petr Lajkep (38) pôsobí v klube TC EMPIRE Trnava a aj v našej akadémii od roku 2018. Český tenisový odborník dlhodobo spolupracuje najmä s Marekom Naňom (16), ktorý sa aj vďaka ich spolupráci a vytvoreným podmienkam v klube stal jedným z najlepších slovenských juniorov v tejto vekovej kategórii. V tomto týždni získal aj double na majstrovstvách Slovenska dorastu do 16 rokov v domácom klube. „Pozitívom je, že v TC EMPIRE pracujeme s najlepšími hráčmi na Slovensku. A máme tu vytvorené také podmienky na prípravu a tréningy, že môžeme a dokážeme posunúť hráčov na medzinárodnú úroveň. Chceme, aby hráči boli konkurencieschopní v Európe, aj ďalej vo svete," konštatuje v rozhovore Petr Lajkep.

Vládne u vás spokojnosť s výsledkami na M-SR do 16 rokov v TC EMPIRE? Váš zverenec Marek Naňo získal double, titul z dvojhry aj zo štvorhry.
„Samozrejme, som spokojný. Titul z M-SR sa počíta a Marekovi ho už nikto nevezme. Navyše obhájil double z roku 2020 v kategórii do 14 rokov. Musím však uviesť, že to nebolo úplne podľa mojich predstáv."


Prečo?
„V prvom rade je treba spomenúť, že sme tento turnaj neplánovali hrať - pre školské povinnosti a pre náročný program v ostatných týždňoch. U Mareka sú povinnosti v škole stále na rovnakej úrovni ako tenis a momentálne bolo pre nás prioritou, aby dokončil aktuálny ročník, nech sa môže v lete sústrediť iba na tenis. Vzhľadom na povinnosti voči Slovenskému tenisovému zväzu nám nebol umožnená iná možnosť ako hrať. I keď som vedel, že tento turnaj po športovej stránke nebude mať pre Mareka príliš veľký prínos, čo potvrdili aj výsledky jednotlivých zápasov. "


Za čo sa dá Mareka pochváliť?
„S prehľadom dokázal potvrdiť rolu favorita, i keď to nebýva jednoduché. Z pozície nasadenej jednotky zvíťazil vo dvojhre aj štvorhre bez straty setu. Počas turnaja si dokonca dokázal úspešne splniť i niektoré školské povinnosti. Za to, že zvládol tenis aj školu, má u mňa veľkú pochvalu. Opäť mi potvrdil, že keď chce, vie si tento povinnosti plniť."


Boli ste aj s niečím nespokojný?
„S prístupom k niektorým častiam zápasov. Herná disciplína a stála koncentrácia počas stretnutia je náš najväčší súper, ktorá Marekovi komplikuje zápasy. Tento turnaj nám v tomto ohľade veľmi nepomohol, pretože súperi nedokázali potrestať jeho herné výpadky, ktoré spôsobila práve strata koncentrácie."


Aká bola kvalita turnaja?
„Majstrovstiev do 16 rokov v TC EMPIRE sa zúčastnila kompletná slovenská špička v kategórii do 16 rokov. Počas turnaja prišlo k niekoľkým prekvapujúcim výsledkom. Pri vyrovnanosti úrovne hráčov rozhodovala momentálna športová forma a mentálne nastavenie hráčov. Tieto aspekty ich do určitej miery obmedzujú aj v Európe, kde sa majú problém presadiť. Ich výkonnosť je veľmi nestabilná a medzinárodná konkurencia neodpúšťa tieto herné i mentálne výpadky počas zápasu. Na medzinárodnej úrovni sa druhé šance nedávajú a každý si svoju pozíciu musí tvrdo vybojovať v obrovskej konkurencii."


Kedy vznikla vaša spolupráca s klubom TC EMPIRE a s kým ste v klube začínali ako tréner?
„Začali sme zimnou prípravou v roku 2018. Vzniklo to tak, že som dostal ponuku od Jara Kormyša, ktorý tu vtedy trénoval. Dohovorili sme sa na podmienkach a začala spolupráca. Začínal som s Andriyom Poritskyym, s Marekom Naňom a vypomáhal som s kategóriami do 12 a 14 rokov. Budem hovoriť najmä o Andriyovi a Marekovi, s ktorými som pracoval najviac. Najväčší deficit mali v intenzite tréningov. Nešlo ani tak o objemy, ale o kvalitu a intenzitu. Chcel som pracovať na kvalite, aby sa zvyšovala výkonnosť hráčov."


Keby ste ich vtedy zhodnotili, čo by ste o nich povedali?
„Prekvapilo ma to, že aj keď títo a iní hráči patrili do špičky, niektorí aj do Top 5, alebo do Top 10, tak tam nebola taká kvalita a intenzita tréningov, ako by som si predstavoval. Potvrdilo sa mi to potom, keď sme začali cestovať po medzinárodných turnajoch. Postupne sme sa do toho však dostávali a posúvali sme sa želaným smerom."


Ako vám uplynuli tie nasledujúce roky, s čím ste spokojný?
„Trvali sme na tom, aby sme zvyšovali úroveň hráčov a postupne ich dostali na európsku úroveň. To je to najlepšie, čo sme mohli dosiahnuť a z toho mám dobrý pocit. Úplne prvý tréning v TC EMPIRE som mal práve s Marekom Naňom. Mali sme ho od ôsmej rána – na kurt mi prišiel zaspatý hráč asi päť minút po začiatku hodiny. Tak som si tak povedal, že či by toto mal byť potencionálny slovenský reprezentant... Neoslovil ma potom ani tréning, ale postupne sme sa zžili. Našli sme si k sebe cestu a dostali sme sa do európskej top pätnástky do 16 rokov v sezóne 2021. Pri tomto musím spomenúť aj rodičov Mareka, ktorým patrí veľká vďaka, pretože sa mu snažia vytvárať podmienky, aby sa tenisu mohol venovať na tej najvyššej úrovni."


Takže Marek zlepšil svoj prístup?
„Je to určite lepšie, ako to bolo na začiatku, ale ešte potrebuje byť profesionálnejší vo svojom prístupe. Pomohlo mu najmä to, že začal hrať na európskych turnajoch. Sám videl, že hráčska úroveň je úplne inde. Ale ešte sa vrátim k tomu, že v sezóne po covide sa nehrali európske turnaje, ale on sa stal suverénnou slovenskou jednotkou, keď za celú sezónu prehral iba jeden zápas. Už to ho nakoplo. Zistil, že by na to mohol mať. V poslednom roku ako starší žiak na európskej scéne hral v semifinále, finále a na jednom turnaji získal aj titul. To bolo zlomový bod."


V čom je jeho sila ako hráča?
„Po fyziologickej stránke je dobre stavaný, mohol by byť časom vysoký okolo 190 cm. Až zosilnie, a dospeje, môže mať parametre pre profesionálny tenis. Ďalej má aj výborné podanie, z ktorého ťaží. Môže mať veľmi dobrý forhend, solídny bekhend. Dokáže hrať celodvorcový tenis a vie byť kreatívny, čo je veľká prednosť. Šanca na úspech je však podmienená tým, že na sebe bude tvrdo pracovať na kurte, aj na kondičnej príprave. A bude mať zodpovedný prístup nielen na kurte, ale aj mimo neho."


Čo bude pre vás prioritou do konca roka 2022?
„Teraz sa pohybuje okolo 670. miesta v medzinárodnom juniorskom rebríčku ITF. Moje predstavy sú také, že by sa mal v dohľadnej dobe dostať do Top 500. Potom by mal, ak bude nominovaný, odohrať majstrovstvá Európy jednotlivcov aj družstiev a následne sa zameriame na turnaje ITF kategórie 3 a 2. Sezónu by sme chceli zakončiť čo najvyššie. Posledné týždne prípravy aj turnajov vrátane jeho finálovej účasti vo dvojhre na turnaji ITF v maďarskom Székesfehérvári napovedajú tomu, že by to mohlo vyjsť."


S Porytskyym máte aké plány?
„Keď som s ním začínal, dotiahli sme to čo najvyššie v Európe do 16 rokov, čo bol fantastický výsledok vzhľadom na to, ako sme začínali. Potom síce odišiel z akadémie, ale vrátil sa späť pre situáciu na Ukrajine. Som jedným z klubových trénerov, ktorý s ním pracuje. Je to hráč, ktorý má potenciál hrať agresívny tenis. Má skoro dva metre, výborné podanie. Forhend mu letí, pokiaľ stabilizuje bekhend a trochu zlepší pohyb a bude plniť to, čo po ňom vyžadujeme, má šancu to vytiahnuť na nejakú úroveň. Má potenciál."


V TC EMPIRE ste spolupracovali aj s Dylanom Bairom.
„Viedol som ho 1,5 roka, keď sa dostal pod mojím vedením na post slovenskej jednotky medzi mladšími žiakmi v období 2019 až 2021. V tom období som viedol slovenskú jednotku do 12 aj 14 rokov. Spolupráca sa skončila na jar 2021, keď sa Dylan začal pripravovať pod vedením Dana Trčku. Vtedy som sa už naplno venoval Marekovi Naňovi, s ktorým som jazdil na väčšinu medzinárodných turnajov."


Kde ste začínali ako hráč vy osobne?
„V Kroměříži, kde som sa narodil. Potom moje kroky viedli do Prostějova, kde som sa stretol s Danom Trčkom. Bol som v pozícii mladšieho žiaka, on už bol v pozícii trénera. Potom som odišiel do Uherského Hradišťa, kde som hral v kategórii dorastencov. Keď som mal 18 rokov, išiel som študovať trénerstvo tenisu na Fakultu telesnej výchovy Karlovej univerzity. Tam som hral prvú a druhú ligu za klub Oáza Praha. Už vtedy od druhého ročníka som sa venoval zverencom, takže trénujem skoro dvadsať rokov. Väčšinou to bolo so zverencami vo veku od 14 do 16 rokov, až do 18. Túto vekovú kategóriu môžem obohatiť so skúsenosťami z turnajov, a potom po taktickej stránke. Už oveľa lepšie vnímajú informácie o súperovi a dokážu to využiť v zápase. Napríklad Bielorusa Mikalaia Haliaka som prebral ako tréner, keď ma 14 rokov. Prepracoval sa do TOP 10 rebríčka TE do 16 rokov a dvakrát aj na koncoročný turnaj Masters. Keď mal 19 rokov a bol v rebríčku na 767. mieste, ukončili sme spoluprácu. Bol aj v širšej nominácii Bieloruska na Davis Cup. Som rád, že sa mi do Top 50 rebríčka Tennis Europe do 16 rokov podarilo priviesť aj Češku Novotnú alebo Rusku Mashtakovu."


Ako podľa vás správne podchytiť juniorov, aby zvládli prechod k mužom?
„Je to veľmi zložitá otázka, tento problém existuje aj v Česku, nielen na Slovensku. Fyzicky aj mentálne je medzi nimi ešte veľký rozdiel. Nemám na to univerzálnu a stopercentnú odpoveď, ale myslím si, že by malo prísť skôr ku konfrontácii juniorov s mužskými turnajmi. Po mentálnej stránke a pri dospievaní im to môže veľmi pomôcť. Okolo veku 16 rokov je veľmi dôležité, aby sa tenista presadil medzi juniormi a potom to postupne skúšal aj v mužskej kategórii. Ak má výsledky, nie je dôvod na čakanie a je potrebné to skúsiť."


Aké sú zatiaľ pozitíva vašej trénerskej praxe v Trnave?
„Pozitívom je, že tu pracujeme s najlepšími hráčmi na Slovensku. A máme tu vytvorené také podmienky na prípravu a tréningy, že môžeme a dokážeme posunúť hráčov na medzinárodnú úroveň. Chceme, aby hráči boli konkurencieschopní v Európe, aj ďalej vo svete. To je náš plán a pre to robíme všetko."

Tréner Lajkep so zverenecom Naňom:

20220610 Nano dvojhra

 

 

 

Oznamy

Zberači a zberačky pozor !

V areáli TC EMPIRE Trnava sa uskutoční EMPIRE Tennis Academy Open 2024. Ide o medzinárodný ženský turnaj s dotáciou 60 000 USD. Deti, ktoré majú záujem zbierať loptičky sa môžu prihlásiť u p. Bolemana 0911 170 738. Pre deti zabezpečíme oblečenie, jedlo a pitný režim.Turnaj prebieha od utorka 7.5. do nedele 12.5.2024. Zbierania sa môžete zúčastniť iba niektoré dni alebo víkend. Pomôže čokoľvek. Tešíme sa na spoluprácu. 

Termínová listina 2024

Hľadáme nové tenisové talenty

Nepretržite prebieha nábor detí do tenisovej prípravky TC EMPIRE Trnava. Hľadáme nové tenisové talenty, ktoré sa budú pripravovať pod dohľadom kvalifikovaných trénerov. Ďalšie informácie u p. Bolemana 0911 170 738, Táto e-mailová adresa je chránená proti spamovým robotom. Na jej zobrazenie musíte mať zapnutý JavaScript. .

 
 

Copyright &copy 2011 TC Empire, a.s.